Як вибрати набір інструментів для автомобіля і СТО


Щоб інструменти не шукати по гаражу і зручно перевозити, краще придбати спеціальний набір. Виробники випускають комплекти з найбільш затребуваних інструментів для ремонту автомобілів, поміщені в зручну і міцну валізу.

 


Фактори, які потрібно враховувати, обираючи набір інструментів


Інструменти для автомобіля ділять на професійні та побутові. Автолюбителі використовують їх періодично, для нескладних робіт. Професіонали в СТО будуть користуватися набором інструментів постійно, тому вони вибирають вузькоспеціалізований, з особливо міцного сплаву, дорогий варіант численної комплектації.


При виборі набору краще орієнтуватися не на марку виробу, а на його утримання, тобто наявність необхідних інструментів, матеріал виготовлення.


Комплектація


Ціна набору залежить в першу чергу від кількості в ньому елементів. Комплекти можуть складатися з мінімального переліку тільки найбільш затребуваних предметів для автолюбителів до максимально розширеного, професійного комплекту для автомайстерень і СТО.


Перелік інструментів, без яких не обійтися при обслуговуванні автомобіля:


Гайкові ключі


Без ключів неможливо навіть почати ремонт автомобіля. Найпоширеніші ріжкові і накидні ключі різних розмірів. Зручно користуватися комбінованими двосторонніми ключами, розміри яких від 6 до 18 мм. У продажу з'явилися універсальні ключі, у яких один край класичний - ріжковий, а інший - накидний.

При заміні коліс ще знадобиться спеціальний балонний ключ.


Тріскачка


Досить однієї тріскачки, на рукоятку можна закріпити торцеву головку, яка відповідає гайці. Наявність храпового механізму значно полегшує роботу з різьбовими з'єднаннями навіть в тісних умовах. Найбільш затребуваною вважають 72-зубчасту тріскачку з покриттям на основі поліпропілену для більш зручного використання і захищає метал від шкідливих зовнішніх впливів.


Торцеві голівки


Це цілий набір з різних насадок, за допомогою яких розкручують і закручують гайки, болти та інші кріплення. Вони бувають різних конструкцій, розмірів, форми робочої поверхні, тому вони необхідні у великій кількості. У преміум-наборах для автослюсарів їх кількість досягає 70 штук.

Якщо плануються роботи в важкодоступних місцях і щоб не отримати травму при ремонті авто, необхідно додати в набір спеціальний подовжувач.


Викрутки


Вони бувають хрестові і шліцьові. Без них не замінити деталь, закріплену за допомогою гвинтів, наприклад, в салоні авто. Щоб відкручувати гайки малих розмірів, наприклад, на клемах акумулятора, знадобиться викрутка з торцевою голівкою. Можна мати кілька різних моделей або одну з комплектом змінних наконечників. Дедалі популярнішими стають гнучкі викрутки, а також з намагніченими наконечниками.


Шарнірно-губцеві інструменти


Плоскогубці, щипці, кусачки обов'язково знадобляться при роботі з електричними проводами.

Працювати з дрібними деталями зручно щипцями. З циліндричними деталями впоратися допоможуть переставні кліщі.


Набори біт


Без цих деталей не працює шуруповерт. Це металеві довгасті шестигранники, за допомогою яких розкручують і вкручують шурупи, саморізи. Вони потрібні не тільки автомобілістам, а і стануть в нагоді для домашніх ремонтних робіт. Біти розрізняються формами, розмірами, матеріалом і наявністю захисного покриття. Наприклад, покриття з нітриду титану (TIN покриття) робить їх суперміцні.


Ланцюговий ключ


Необхідний для демонтажу масляного фільтра за допомогою спеціального регульованого ланцюга. У деяких моделях для цього використовують стрічку металеву або щільну гуму.


Додаткові важливі предмети


Досвідчені фахівці рекомендують мати також напилки, молоток, ліхтарик і інші найрізноманітніші пристосування і інструменти, без яких складно доглядати за автомобілем. Їх рідко включають в набір, тому доводиться купувати окремо.

 

Для раціонального, обережного зберігання і безпечного переміщення набори різних комплектацій органічно розміщують в спеціально пристосованих кейсах або невеликих валізах.


Матеріал



Сплав, що містить хром і ванадій.
Ці добавки надають металевим виробам необхідну міцність, надійність, стійкість до корозії. З нього виготовлені більшість інструментів, які вважають за краще і автолюбителі, і професіонали.



Сплав з хромом і молібденом.
Застосовується при виготовленні інструментів для автомайстерень, для яких характерні суперміцність і зносостійкість. Хромове покриття може бути дзеркальним або матовим.



Сталь загартована.
З цього металу зазвичай виготовляють бюджетний товар. Сталеві інструменти не відрізняються особливою міцністю, але цілком влаштовують початківців автолюбителів, які не часто користуються ними.


Розміри інструментів


При виборі набору слід враховувати марку автомобіля. У вітчизняних і закордонних виробників розміри кріплень відрізняються. Система вимірювання може бути дюймова або метрична. Для вантажних автомобілів знадобляться інструменти більшого розміру.


Популярні виробники


Дуже відомі фірми пропонують величезний перелік інструментів. У топ-10 увійшли сучасні, найнадійніші набори інструментів, розміщені в валізах, кейсах:


    


     

 

З асортиментом будь-якого бренду можна ознайомитися на його офіційному сайті, в спеціалізованих магазинах, авторинках, офіційних онлайн-магазинах. Під одним торговим брендом можуть бути вироби, виготовлені різними виробниками. Тоді набори інструментів будуть різними по комплектації, технічним характеристикам.


Наприклад, більш детальна інформація про деякі виробники, товари яких завоювали позитивні відгуки споживачів:


INTERTOOL


Девіз фірми INTERTOOL: "Інструмент в кожен дім" підтримується завдяки широкому вибору і гнучкій ціновій політиці. Із запропонованих цією фірмою 24 варіанти наборів інструментів обов'язково знайдеться той, за допомогою якого можна усунути будь-які поломки.


Для автомайстерень і СТО фахівці фірми рекомендують максимальну комплектацію з 176 одиниць. За відгуками фахівців комплект INTERTOOL ET-7176 визнаний як кращий і практичний набір не тільки для автомобілів, але і інших ремонтних робіт.

Кількість предметів, шт  

176

Гайкові ключі

є

Тріскачки

1/4; 1/2; 3/8 дюйма

Викрутки

є

Набір ключів тorx

є

З'єднувальні розміри   

1/4 + 3/8 + 1/2 дюйма

Тип голівок     

6-гранні

Голівки  свечкові        

16 мм/18 мм/21 мм

Розмір посадки голівки           

1/4; 1/2; 3/8 дюйма

Набори біт          

1/4 (тип С)/5/16 (тип C)

Система вимірювання

метрична

Габарити, мм               

95х365х520

Вага, кг                  

11,100


Інструменти з цього набору влаштовують навіть дуже вимогливих автомеханіків:



Інструменти з хромо-ванадієвого сплаву мають високу зносостійкість, стійкість до корозії, що гарантує тривалий термін їх використання.



Присутність в наборі надлегкої тріскачки з такого ж матеріалу, додатково захищеного полімерним шаром, з високо функціональною рукояткою і храповим механізмом.



Інструменти міцно і зручно закріплені всередині кейса з міцного пластику з металевими куточками Щільні осередки, надійні замки гарантують компактне зберігання і безпечне транспортування набору.


Виробники обіцяють довічне застосування інструментів.


Преміум-комплект INTERTOOL ET-7176 містить саму максимальну і практичну комплектацію інструментів в кейсі з міцного пластику.

 

JONNESWAY


Підприємства тайванської компанії JONNESWAY випускають набори самої різної комплектації, з оптимальним співвідношенням ціна-якість.


У добротному кейсі моделі JONNESWAY S04H52478S зручно розподілені 78 найнеобхідніших предметів. Відсутні інструменти без проблем можна придбати окремо.

 

В асортименті цієї фірми так само присутній преміум-набір інструментів у валізі JONNESWAY S04H624101S з 101 предмета з високоміцної сталі. Наявність викруток, розвідного ключа, щипців робить набір універсальним. Необхідно тільки додатково придбати молоток.


Відгуки покупців:



Відзначають багату комплектацію професійного набору.



Презентабельний, ударостійкий кейс. Метал найвищої якості, навіть не поржавіє.



У викруток і тріскачок рукоятки покриті щільною гумою, завдяки цьому ними комфортно і безпечно користуватися, в тому числі при роботі з електрообладнанням.


HECHT


Виробники торгової марки HECHT випускають набори інструментів з якісного металу за розумну ціну, будь-якого призначення - для автомобіля, слюсарних, монтажних та електричних робіт.


Вся продукція, пропонована під чеською маркою, ретельно перевіряється на відповідність високим стандартам якості. У всіх регіонах, де продають інструменти цієї фірми, розвинена сервісна підтримка.


Набір інструментів HECHT відповідає суворим вимогам до надійності, хоча по комплектації більше підходить автолюбителям, відноситься до середньої цінової категорії.

 

TOPTUL


Світовий бренд TOPTUL - ще один з лідерів виробництва професійного ручного інструменту, який в даний час складає 1200 найменувань. Розширення географії продажів інструментів цієї фірми забезпечили такі чинники:



Сучасне автоматизоване виробництво.



Використання передових методів металообробки.



Наявність високопрофесійних конструкторів дозволяє оновлювати і постійно розширювати асортимент.


Важливі дрібниці. Рекомендації

Загальна кількість предметів, шт  

183

Посадочний квадрат

1/2, 1/4, 3/8 дюйма

Комбіновані ключі, шт

12

Розміри гайкових ключів, мм

8-22

Шестигранні ключі, шт

7

Розмір шестигранних ключів, мм  

1.27, 1.5, 2, 2.5, 3, 4, 5

Торцеві голівки (6 граней) в кількості, шт    

69

Діапазон розміру торцевих голівок, мм     

4-32


До процесу вибору інструментів необхідно відповідально підходити і враховувати наступні нюанси:



Вибрати набір інструментів для автомобіля в валізі з практичного довговічного пластику, з укріпленими кутами, надійними замками, зручними гніздами-тримачами, щоб предмети всередині не шуміли при перевезенні або перенесенні.



Присутність в комплектації найнеобхідніших інструментів для періодичного обслуговування або ремонту автомобіля.



Зручніше і легше працювати викруткою з намагніченим наконечником. Від звичайного він відрізняється чорним кольором.


Переконатися, що рукоятки покриті прогумованим, ізолюючим матеріалом. В результаті інструмент буде надійно триматися навіть у вологих руках і захищати від можливих електротравм.


Металеві поверхні інструментів повинні бути шорсткими, щоб не змогли вислизнути з рук навіть при контакті з мастильними матеріалами.