Як обрати садовий гриль


Приготування їжі  справжнє мистецтво, оволодіння яким у досконалості доступне далеко не кожному бажаючому. Це добре розуміють виробники кухонної техніки, що пропонують широкий асортимент продукції.


Як обрати гриль. Загальні рекомендації

Серед обладнання, яке використовується при проведенні пікніків, найбільш доречним буде гриль. Сама присутність на майданчику зробить його центром загальної уваги, підвищить рівень заходу. Це в значній мірі обумовлює вимоги, що до нього пред'являються. Привабливий зовнішній вигляд стоїть на одному з перших місць при пошуку відповіді на питання, який гриль краще купити для проведення пікніків на своїй присадибній ділянці і дачі, або за містом.


Цей маленький приклад допомагає зрозуміти, що вибір моделі і виробника практично завжди здійснюється в залежності від того, яку мету переслідує покупець. Якщо обладнання і процес приготування їжі ніхто не побачить, то естетична сторона справи відходить на другий або навіть на третій план. Але перетворити звичайну процедуру у гарне видовище можна лише при наявності відповідних декорацій  відповідний дизайн гриля або барбекюшниці забезпечить необхідний ефект.


Якщо ви задумаєтеся над тим, як обрати хороший гриль, то доведеться спочатку собі відповісти, що входить саме для вас в поняття «хороший», і які взагалі різновиди пропонуються на ринку? Існують чотири основні види, які відрізняються методом нагріву при приготуванні їжі:

електричні;

дровяні;

вугільні;

газові.


Використання електрогрилів обмежує необхідність підключення до мережі змінного струму 220 В. Але це єдиний варіант для жителів квартир, розташованих в багатоповерхових будинках, за умови, що вони є законослухняними громадянами. Таку модель можна використовувати на дачі або на присадибній ділянці котеджного будинку, і навіть власники модних зараз таунхаусів з невеликими задніми двориками теж зможуть насолодитися запеченими овочами, м'ясом і рибою різного ступеня прожарювання.


Проміжне становище за вимогами до місця розміщення займають газові пристрої. Вони майже не димлять, але все ж не можуть застосовуватися в закритих приміщеннях. Відповідь на питання, як вибрати гриль для будинку, безпосередньо пов'язаний з законодавством, тим більше що приготування їжі на балконі багатоповерхівки чи залишиться непоміченим для поліції і сусідів.


Устаткування на газу вигідно використовувати в умовах обмеженого часу, коли необхідний заздалегідь відомий позитивний результат. Його просто розпалити. Потужність нагріву легко контролювати, що дозволяє уникнути прикрих помилок навіть новачкові.




Моделі, робота яких заснована на виділенні тепла при згорянні палива рослинного походження, мають істотний недолік. Навіть за умов використання готового до вживання деревного вугілля з супермаркету неможливо повністю уникнути появи диму. Відсутня можливість готувати їжу в приміщеннях і в густонаселеній місцевості. Але така особливість перетворюється на перевагу тоді, коли треба не просто підсмажити рибу, м'ясо або овочі, а отримати в результаті особливі страви з приємним запахом димку. Витаючий навколо аромат є додатковим плюсом, за який не шкода викласти додаткову суму.


Як вибрати гриль барбекю

Відпочинок на природі дарує позитивні емоції та заряджає енергією. Це відмінна можливість зняти напругу, переключитися після закінчення робочого тижня, або просто зібратися з друзями і знайомими для неформального спілкування. Пікнік пройде ідеально, якщо його доповнить смачне частування свежеподжаренним м'ясом або рибою з рум'яною апетитною скоринкою. Навіть сам процес приготування їжі можна перетворити в центральну подію.


Виробники виготовляють пересувні і стаціонарні моделі. Якщо ви не є професійним кухарем, то вибір краще зупинити на виробах з регулятором температури і таймером. Від максимально допустимої потужності залежить ефективність і якість приготовленої їжі  висока температура дозволяє прожарювати продукти, і в той самий час зберігати їх соковитими. Велике значення має об'єм камери та матеріал, з якого виготовлені решітки жаровні. Найбільш довговічними є чавунні деталі, але сучасні технології дозволяють компаніям-виробникам пропонувати нові варіанти.




Вугільний гриль вважається класикою. Він дуже схожий на стандартний мангал, головна відмінність полягає у спеціальній кришці, яка забезпечує однаковий рівень теплової обробки в різних місцях об'єму. Так само, як і газовий, він оснащений інструментом для регулювання тяги для плавної зміни робочого режиму. Цей варіант майже завжди підійде новачкові, який ніколи не мав справу з такого роду виробами і туманно уявляє, який гриль краще вибрати.


Іноді пошуки відповідної моделі заходять в глухий кут, тому що існують різночитання в поняттях гриль і барбекю. Основна відмінність полягає в тому, що у барбекю, як і у мангала, немає кришки, тому продукти присмажується тільки знизу. Гриль забезпечує нагрів з усіх боків – з точки зору користі для здоров'я такий спосіб безпечніше, але смакові якості BBQ неможливо переоцінити.


Про те, як вибрати гриль електричний для будинку, підкаже така характеристика, як потужність підключення домоволодіння до електричної мережі. Дуже часто, особливо в старих будинках, її значення до останнього часу складало близько 2 кВт. Тому використання такого енергоємного електрообладнання було іноді неможливим. Дізнатися граничну величину споживаної потужності можна по автомату, через який електрика подається з лічильника в котедж або квартиру. Для цього треба підрахувати сумарну потужність споживання всіх приладів і подивитися, наскільки збільшиться її значення після підключення електрогриля. Якщо результат дорівнює або перевищує максимально допустимий струм через автомат, то від ідеї покупки пристрою краще відмовитися. Або при його використанні доведеться кожного разу щось відключати.


Топ грилів для будинку


Незважаючи на велику кількість моделей, що випускаються різними виробниками, найбільшим попитом в Україні користуються вироби, які можна придбати за доступними цінами. Це пояснюється і економічними факторами, і ментальністю населення, велика частина якого не готова платити за дорогий бренд. Тому в ТОП-3 найпопулярніших моделей потрапили вироби чеської торговельної марки HECHT, а також досить недорога модель Compact Kettle від відомого виробника WEBER.

Місце у рейтингу

Модель

Довжина

Ширина

Висота

Матеріал

Тип

1

HECHT SENTINEL MINOR

112

83

116,5

листова сталь

Гриль + коптильня

2

HECHT BARREL

108

72

102

листова сталь

Гриль

3

WEBER Compact Kettle

54

53

88

емальована сталь

Гриль

Займає третю сходинку таблиці модель Compact Kettle від WEBER відмінно підходить для новачка. Гриль має сферичну форму. Кришка ікотел виготовлені з жароміцної сталі з покриттям з порцелянової емалі чорного кольору.


На друге місце потрапив гриль BARREL від HECHT. Він укомплектований зручним обробним столиком з дерева, що спрощує роботу кухаря. Збоку розташована полку, на яку можна поставити посуд або продукти.


І перше місце заслужено займає SENTINEL MINOR, в якому можна не тільки смажити, а й коптити продукти. Купол гриля оснащений термометром, на трубі є спеціальний клапан. Піч має дві камери – для копчення використовується менша з них.


Як видно з результатів оцінювання, більшість все-таки готове платити за функціональність, а розумна ціна є беззаперечною перевагою.