Як обрати електросамокат



Протягом майже сотні років ставлення до електросамокату було як до іграшки, і тільки тепер він нарешті отримав нове життя. Мініатюризація електромоторів та акумуляторів, а також зниження ваги і підвищення ємності батарей дозволили створити транспортний засіб, який зараз можна досить часто зустріти на вулицях будь-якого міста.


Проблема вибору електричного самоката постає особливо гостро, коли хочеться купити найкращу річ, та ще й якомога дешевше. Бажання заощадити цілком природне для кожної людини і ним із задоволенням скористається будь-яка компанія, яка бажає продати свій товар. Саме тому ще до покупки необхідно уважно вивчити особливості самокатів, їх різновиди та параметри.


Основні характеристики електросамоката

Як би не хотілося купити електросамокат якомога дешевше, але все ж варто пам'ятати про те, що його потрібно підбирати для конкретної вікової категорії. За цим параметром пристрої діляться на три основних типи:






Залежно від того, до якого різновиду відноситься засіб пересування, він оснащується відповідною силовою установкою та джерелом живлення. Перша група відноситься до молодшої цінової категорії. Самокати для дітей віком від 4 до 7 років обладнуються найменш потужними електродвигунами  їх потужність зазвичай не перевищує 100-150 Вт. Живлення цих моторів здійснюється, як правило, від невеликих легких джерел, не здатних видати велику силу струму. І хоча малопотужний двигун споживає досить мало енергії, заряду, накопиченого в батареї рідко вистачає на 1 годину, максимум 1,5 години активного використання. Навіть з огляду на найбільшу швидкість в 10 км/год, яку дитячий електросамокат розвиває на горизонтальній ділянці дороги.


Другий тип виробів комплектується 250-800-ватною силовою установкою, при цьому потужність прямо залежить від можливостей використовуваного джерела живлення. На таких моделях вже можна розігнатися до 20-25 км/год., вони підійдуть для дітей та підлітків віком від 7 до 14 років.


Третій призначений для користування і дорослих, і підлітків віком від 15 років і вище. Вони розраховані на навантаження 100-150 кг і швидкість 25-35 км/ч  силові установки деяких зразків видають 2 кВт. Ці вироби за своїми технічними можливостями здатні розганятися і до великих швидкостей, але максимум обмежує бортовий комп'ютер відповідно до загальноприйнятих норм безпеки.


Які параметри слід враховувати при підборі моделі


Відсутність повноцінної стандартизації електросамокатів змушує враховувати безліч змінних і ускладнює вибір оптимального варіанту. Найбільш важливі параметри, які визначать режими експлуатації, включають такі позиції:


Вікова категорія

Матеріал корпусу і вага виробу

Бренд

Вид та потужність двигуна

Тип і ємність акумулятора

Максимальний нахил при підйомі

Наявність і функції бортового комп'ютера

Особливості гальмівної системи

Діаметр колес


Вікова категорія, матеріал і вага


Ці показники дуже важливі, тому що по них можна відразу скласти загальне уявлення про конкретну модель. У них заздалегідь враховується, хоч і приблизно, цілий ряд параметрів, в які входить:

Швидкість

Пробіг на одній зарядці

Вид і ємність джерела струму

Потужність мотора


Віднесення до тієї чи іншої категорії говорить про ставлення виробника до виробу як до іграшки або як до справжнього транспортного засобу. Від дитячого самоката, наприклад, ніхто не чекає рекордних швидкостей, феноменальної протяжності пройденого шляху на одному заряді батареї і здатності перевозити фантастичні обсяги вантажів. У цьому плані на таких моделях майже завжди економлять і саме тому вони найчастіше коштують значно дешевше інших.


Але це аж ніяк не говорить про низьку якість збірки, деталей, вузлів і конструкційного матеріалу. Тим більше що для користувача вкрай важливо, скільки важить сам апарат  якщо керувати ним буде дитина, то, швидше за все, при виготовленні буде використаний алюміній, дюраль і титан. Іноді застосовують навіть карбоновий композит. Завдяки тому, що для дитячого самоката не обов'язково витримувати граничні фізичні навантаження, досягається мінімальне значення маси, а також оптимальне співвідношення ціни і якості продукту.


Друга і третя категорії можуть важити вже більше. З цієї позиції можна судити про те, чи підійде самокат конкретного користувача, адже йому, швидше за все, доведеться іноді переносити пристрій в руках.


Бренд


Безсумнівно, продукція відомої компанії з хорошою репутацією заслуговує розгляду в першу чергу. Але треба пам'ятати, що моделі знаменитих торгових марок за своїми характеристиками далеко не завжди кращі ніж менш розкручені виробників електросамокатів. Більш того, бажання компанії домогтися визнання покупців змушує їх розробляти і виробляти інноваційний продукт високої якості, який перевершує результат розробки визнаних авторитетів. Як приклад можна привести пару моделей від відносно нових, але вже дуже популярних виробників.


KUGOO S3 Pro витримує навантаження до 150 кг і важить всього 11 кг. Він виконаний з алюмінію, розвиває швидкість до 35 км/год. і може в цьому режимі проїхати відстань до 35 км. Апарат підходить для їзди по місцевості з підйомами та спусками, оскільки крім механічного гальма на ньому встановлений і електричний. Це означає, що в комплектацію входить система рекуперації енергії  отже, ємність накопичувача може бути безболісно знижена, що благотворно позначається на вартості.


Ще один електросамокат HECHT 5125, також має доступну ціну. Він виготовлений з алюмінію і теж оснащений рекуператором. Це типовий молодіжний апарат, який, на відміну від описаного вище виробу, має складну конструкцію і більш компактні габарити. Бортовий комп'ютер не тільки економно витрачає електроенергію і заряджає батарею при гальмуванні, але і дозволяє управляти керувати через смартфон  розроблено спеціальний додаток. Акумулятор розташований в рульовій колонці і його важче пошкодити.



Китайський бренд Xiaomi теж активно просуває свою продукцію на ринку електросамокатів. Модель Electric Scooter M365 призначена для дорослих і при досить скромною потужності двигуна 0,25 кВт дозволяє пересуватися зі швидкістю до 25 км/год. Його легкий алюмінієвий корпус має малу вагу, але гарантовано витримує навантаження до 100 кг. Невеликого, але досить ємного літій-іонного акумулятора вистачає для того, щоб проїхати близько 30 км. Так само, як і деякі дорогі вироби, самокат оснащений не тільки механічними гальмами, а й електричними, рекуперативного типу. Це дає власнику вироби перевага при їзді по горбистій місцевості.


Інші параметри

На електричні транспортні засоби встановлюються два типи акумуляторів  свинцево-кислотні та літієві. Перші набагато важчі, їх характеристики навантажень істотно погіршуються в міру розряду, але низька вартість і широкий діапазон робочих температур змушує як і раніше їх використовувати.


Літієвих існує безліч різновидів. Найдешевші важко переносять холод нижче 50С, але дорогі моделі, такі як літій-залізо-фосфатні можуть працювати і на 20-градусному морозі. Джерела струму, створені за цією технологією, легші, але набагато дорожчі свинцевих, зате їх термін служби також вищий.


На самокати ставлять двигуни двох модифікацій. Традиційні колекторні дешеві, але споживають більше енергії, за ними і знижуючим редуктором потрібен постійний догляд. А мотор-колесо не має редуктора, має солідний експлуатаційний ресурс, споживає менше потужності і саме воно при гальмуванні грає роль електрогенератора, що заряджає батарею.


Максимальний нахил підйому показує, наскільки круту гору можна подолати, не сходячи з електросамоката. Чим більше потужність двигуна і струм акумулятора, а також менше діаметр коліс, тим легше буде пересуватися вгору по схилу.

Всі описані характеристики тісно пов'язані і мають взаємний вплив. При підборі оптимального варіанту вони повинні розглядатися в комплексі, що допоможе уникнути помилок.